@maran.harav-mazuz *הלכה יומית מפי מרן ראש הישיבה שליט”א – יום חמישי י”ט אלול תשפ”ב*
נושא ההלכה: השינויים בתפלה בעשרת ימי תשובה.
שלחן ערוך (סי’ תקפ”ב ס”א-ג’): *בעשרת ימי תשובה אומרים* – בתפלה. *”המלך הקדוש”, “המלך המשפט”* – במקום האל הקדוש, ומלך אוהב צדקה ומשפט.
*ואם טעה או שהוא מסופק, אם הוא בהמלך הקדוש, חוזר לראש* – כי שלוש ברכות ראשונות נחשבות ברכה אחת. *ואם הוא בהמלך המשפט ונזכר קודם שעקר רגליו* – כלומר קודם שסיים את העמידה. *חוזר לברכת “השיבה* – חוזר ל”השיבה” בלבד, כי כל הברכות האמצעיות כל ברכה בפני עצמה. *וממשיך משם ואילך על הסדר. ואם לא נזכר עד שעקר רגליו* – או עד שהגיע לעושה שלום אע”פ שעוד לא עקר. *חוזר לראש* – התפלה. ויש חולקים לגבי “המלך המשפט”, ואומרים כיון שאמר מלך אוהב צדקה ומשפט מה זה משנה המלך או מלך?! אבל ההלכה היא כדעת מרן שחוזרים גם על המלך המשפט.
*אם אמר “האל הקדוש”, ותוך כדי דיבור אמר המלך הקדוש, אינו חוזר. אותו הדבר ב”המלך המשפט”*.
*בשבת בינתיים* – גם בשבת שבין ראש השנה לכיפור. *אומרים בברכת מעין שבע “המלך הקדוש”. והוא הדין אם חל ראש השנה בשבת* – אומר “המלך הקדוש”. *וחותם של שבת בלבד* – לא יאמר מקדש השבת וישראל ויום הזכרון, אלא “מקדש השבת” בלבד, כי מעין שבע נתקנה רק לשבת בלבד.
*יש נוהגים להתפלל בראש בשנה וכיפור בכריעה. וצריכים הם לזקוף בסוף הברכות* – צריכים ללמוד שבסוף הברכות יזקפו את הראש, כל פעם אם יש כריעה יעשו כריעה, ולא תהיה כל התפלה כולה בכריעה.
“זכרנו”, “מי כמוך”, “וכתוב לחיים טובים”, “ובספר חיים” – כל אלה מדרבנן, תקנו אותם הגאונים, ולכן אינו חוזר עליהם.
https://chat.whatsapp.com/FDGESaBU4elKf08Fl5ykGs
*לע”נ גאולה בת אסתר*